OZÓN má veľmi silné oxidačné schopnosti a silný dezinfekčný účinok. Tieto vlastnosti sa využívajú k úprave vody a vzduchu (ozonizácia vody a vzduchu).
OZÓN má mimoriadne veľkú mikrobiocidnú účinnosť. Ak je správne použitý, zabíja všetky známe baktérie, vírusy, plesne a iné mikroorganizmy rýchlo a dokonalo. Naviac sa ozón rozkladá na kyslík a nezanecháva žiadne vedľajšie produkty svojho pôsobenia. Je to vysoko účinný, ekologicky prijateľný prostriedok pre dezinfekciu vody, i pre odstránenie stôp železa a mangánu z pitnej vody. Je oveľa účinnejší ako chlór alebo bróm – látky bežne používané na úpravu vody.
Výhody ozonizácie:
- 100% účinnosť.
- Bezúdržbová prevádzka zariadení (absencia filtrov, čistiacich médií…).
- Plne ekologická metóda, ktorá nezanecháva žiaden nebezpečný zvyškový produkt.
- Nízka energetická náročnosť (cca desiatky watov).
- Variabilita využitia.
- Mobilita zariadenia.
- Jednoduché včlenenie do jestvujúcich technológií (vzduchotechnika, filtrácie bazénov).
- Výrazné zníženie spotreby chemikálií na dezinfekciu.
- Výrazné hygienické zvýšenie kvality vzduchu pracovného prostredia vo výrobných prevádzkach.
- V skladoch potravín, mliečnych výrobkov a mäsa dochádza k preukázateľne výraznému potlačeniu rastu plesní , kvasiniek a baktérií, taktiež dochádza k účinnému predĺženiu doby skladovateľnosti produktov.
- V skladoch a baliarňach ovocia a zeleniny redukcia strát o min. 15 % z dôvodu výrazného potlačenia rastu plesní a kvasiniek, taktiež účinné predĺženie doby skladovateľnosti produktov.
Pri cenách dezinfekcie, nákladoch na energie a vodné hospodárstvo je návratnosť investície do ozonizačného systému cca 3-5 rokov.
Príklady využitia:
- Likvidácia pachov, vírusov, plesní a baktérií v bytoch, nebytových priestoroch a v automobiloch.
- Odstránenie pachov vfitnescentrách, rehabilitačných centrách, telocvičniach a šatniach.
- Dezinfekcia a dezodorácia kuchýň hotelov, barov, reštaurácií, v školských a sociálnych zariadeniach, utečeneckých táboroch a azylových domoch.
- Sterilizácia operačných sál, ordinácií, čakární v zdravotníckych zariadeniach a veterinárnych klinikách.
- Dekontaminácia priestorov mikrobiologických, veterinárnych a botanických laboratórií.
- Odstránenie zápachu z cigaretovéhdymu nielen z ovzdušia, ale i z nábytku, čalúnenia, odevov.
- Dezinfekcia a odstránenie zápachu v záverečnej fáze likvidácie následkov požiarov a povodní.
- Dekontaminácia a dezinfekcia výrobných priestorov a liniek v:
- Mäsovýrobe
- Výrobe mlieka a mliečnych výrobkov
- Mraziarniach
- V podnikoch spracovania ovocia a zeleniny
- V podnikoch spracovania rýb
- Úprava prostredia pri chove hydiny, ošípaných a hovädziehdobytka.
- Dezinfekcia násadových a konzumných vajec.
- Ošetrenie skladovaných obilnín a kŕmnych zmesí (škodcovia a plesne).
- Vytvorenie špeciálnej ozónovej atmosféry pri skladovaní ovocia a zeleniny (niekoľkonásobné predĺženie doby skladovania.
Letáky na stiahnutie
Viac aktuálnych informácií u nášho hlavného obchodného partnera na www.ozonslovakia.sk.